lille_kbl_logo KABEL- OG LINIEMESTERFORENINGEN

Sikrer Danmarks elforsyning 

Elnet udsat for tekniske test og terror

Af Jesper Tornbjerg, Dansk Energi

Energinet.dk og de jysk-fynske elnetselskaber har afprøvet teknologi og procedurer i en fælles beredskabsøvelse. Hos Eniig blev øvelsen gennemført med glødende engagement og friske bemærkninger.

En ulykke kommer sjældent alene. Sidste tirsdag i november blev de jyske-fynske elnetselskaber påvirket af strømsvigt i Tyskland og en mulig terrorhændelse. Ca. 30 procent af alle kunder vest for Storebælt blev ramt af blackout. Ramt og ramt… heldigvis var der tale om en varslet øvelse arrangeret af Energinet.dk og Jysk Netforum, der tæller alle jysk-fynske elnetselskaber med 60 kV-anlæg. – Vi er noget udfordret, for vi står midt i en fusion. Vi har besluttet at gennemføre én fælles øvelse, selv om vores systemer endnu ikke er kørt sammen, fortæller beredskabskoordinator Morten Eriksen fra Eniig kl. 8 lige før øvelsen starter.

oevelse
Morten Eriksen har trommet sine kolleger fra EnergiMidt Net og HEF Net sammen til en briefing lige udenfor Eniigs kontrolrum i Aalborg. Selve kontrolrummet på den anden side af en lukket glasdør er bemandet, og den daglige drift bliver ikke berørt af de hændelser, deltagerne i øvelsen endnu ikke har fået kendskab til. Claus Holmgaard er dagens driftsvagt i denne parallelle verden, og ved hans side sidder koblingsleder Michael Meldgaard.

Læs hele artiklen i KogL bladet.