lille_kbl_logo KABEL- OG LINIEMESTERFORENINGEN

Sikrer Danmarks elforsyning 

Den sidste Formands beretning

Velkomst v./formanden

På bestyrelsens vegne har jeg den glæde at byde velkommen til foreningens sidste generalforsamling.

Dagsorden:

Valg af dirigent:

Bestyrelsen forslår tidligere formand Søren Oest-Jacobsen

Jeg skal spørge, om der er andre forslag?

Hermed giver jeg dirigenten ansvaret for afviklingen af Kabel og Liniemesterforeningens generalforsamling.

 

Formandens sidste beretning

Formandens beretning indeholder året der gik, hvor står vi nu og hvad skal der ske i det kommende år. Skal vi tage den bag fra? Der sker ikke noget næste år og vi er lige nu i gang med at afholde den sidste generalforsamling, med en meget amputeret dagsorden.

Og så er der jo kun det historiske tilbage.

Med annoncering, på generalforsamlingen 2016, om at vi ville lave en udenlandstur, hvis fornemmeste opgave var at bruge så mange penge på foreningen medlemmer som muligt, trak bestyrelsen i arbejdstøjet. Grønland var førstevalget, men vi fandt ret hurtigt, at det var for dyrt. Der er for langt mellem aktiviteterne og fly hver gang.

Så det blev Island. Økonomisk var der ingen af os der turde bruge mere end at vi budgetmæssigt havde, omkring 100.000,- plus som nulpunkt. I kan kalde os tøsedrenge. Men jeg er ret sikker på, at der ikke var kommet ret mange i dag, hvis det var for at dække foreningens underskud.

Vi budgetterede med ca. 90 deltagere og deraf ca. 20 leverandører. Så havnede vi på en pris, hvis man sov i dobbeltværelse, som da foreningen var på Færøerne. Det synes vi var OK, der er immer væk gået 10 år.

Når jeg så efterfølgende ser på størrelsen af det beløb vi overdrager til dette skønne sted, tænker jeg i første omgang på, at vi som bestyrelse ikke har levet ret godt op til vores løfte om, at bruge så mange penge på foreningens medlemmer som muligt. Men at det lykkedes vores redaktører, at sælge annoncer for over kr. 100.000,- mere end der var budgetteret med, og som først bliver synlige efter der lukket for tilgang til turen, er vel bare et tegn på, en dygtig annonceredaktør, og at også vores leverandører /Annoncører, vil være med til at lukke foreningen på værdig vis. Stor tak til dem.

Nå. Men vi blev 49 som tog til Island. Det var 42 glade, rejsetrætte deltagere der kom til Foss Hotel Reykjavik onsdag aften. Bestyrelsen var ankommet dagen før. Vi skulle lige sikre os at der var styr på det hele. Og i det mindste tror jeg hotellet var glade for at vi kom, for der var et gevaldigt rod i antallet af hotelværelser.

Jeg var lidt mismodig. Der var ikke lovet for godt vejr. Og da bussen kørte ud af Reykjavik torsdag morgen, var noget af det første vi mødte også sneploven. Der var sne, tåget, og blæsevejr. Ja, vi kunne så vidt lige se vejrabatten. Og når man har set udsigten én gang og ønsker, at alle skal have den oplevelse, så bliver man lidt ærgerlig, med sådan et vejr. Men som vores guide Happa sagde: ”Er du utilfreds med vejret på Island, så vent fem minutter”. Og lige som vi kom frem til den første seværdighed åbnede skyerne sig og solen kom frem. Og sådan oplevede jeg hele turen. Hver gang der var optræk til modgang, så gik det jo alligevel. Og jeg er sikker på at det skyldes flokken af glade elforsyningsfolk. De havde alle hver som en pakket en kæmpe kuffert fyldt med positivitet. Det vil jeg og bestyrelsen endnu en gang sige mange tak for.

Torsdag så vi det store Thingvellir, Vandfaldet Gullfoss, Gejseren Strokkur, Ljósafoss Power plant. Et rigtig flot vandkraftværk med et meget spændende showroom. Om aftenen havde vi som altid en hyggelig festmiddag.

Fredag morgen skulle vi igen tidlig op. Vi havde arrangeret foredrag med Samorka, en Pang dang til Dansk Energi, men det trak lidt ud med ankomsten af Samorka, og det viste sig at foredragsholderen, i løbet af natten var indlagt med blindtarmsbetændelse. Det er der jo ikke nogen der kan gøre for. Men igen gled skyen fra solen, Birgit rejste sig og nævnte Datahuben. Så gik der jo straks en time i den diskussionslystige forsamling.

Efter dette kom Rarik. Rarik er en elforsyning der dækker 90% af landet og har 10% af forbrugerne ca.! Et foredrag af 2 unge entusiastiske og stolte medarbejdere som senere viste os et af deres fjernvarmeanlæg og en af deres transformerstationer. De har dog deres at gøre. Hvad siger i til at lave afbrydelsesstatistikker, i et land, hvor man kan opleve, at asfalten blæser af vejen. Men det indrømmede Guðgeir Guðmundsson også, deres udetid var også lidt større end vores.

Efter frokost gik turen til Hellisheidi Thermal Powerplant. Fantastisk, at man kan bore 3000 m ned i undergrunden og så lave store mængder strøm og varme til det meste af Reykjavik by inklusiv industri. Men det er på godt og ondt. For årsagen til at de har denne lette adgang til varme er at Island vokser med 2-3cm i bredden, pga. spredningen mellem den Nordamerikanske og Eurasiske plade. I kender jo alle den lille korte vejrudsigt oppe i hjørnet på vores avis. I Island har de et punkt mere end vi har. Antal jordskælv i går. Om torsdagen havde der været 60 jordskælv, ikke alle jordskælv der kan mærkes, men dog målbare jordskælv. Jeg mærkede ikke nogen.

Efter Hellisheidi Thermal Powerplant kørte langs kysten ned til et område der hedder Seltun geiser. Et område hvor svovlen boblede op og det stank fælt. Men nogle fantastiske flotte farver og en spændende geografi. Så kom turen til den Blå Lagune. Jeg har aldrig kendt mage, Havde ikke de store forventninger. Men kombinationen af varmt vand, kolde øl og fantastisk vejr gjorde det til en kæmpe oplevelse. Og igen var vejrguderne med os. Der var høj sol blå himmel. Der kom en meget kort snebyge. Og sluttede af i tågedis. Jeg vil dog godt komme med en lille klage. Der var gratis ansigtsmasker som mange af vores medlemmer forsøgte at forskønne sig med. Jeg vil sige, De skal have skruet op for styrken. Efter badet fik vi endnu en god middag i Restaurant Lava ved den Blå Lagune.

Lørdag var der lige mulighed for at kikke ud i Reykjavik, inden bussen kørte til lufthavnen kl. 10. Og jeg må sige tak endnu en gang. Alle de gange vi skulle med en bus. Så var alle på deres plads til tiden. Det overraskede buschaufføren. Tak for en god tur.

I dag, nu hvor vi lukker foreningen endeligt. Som jeg også sagde til festmiddagstalen på Island, afspejler foreningens udvikling sig i den danske energisektor. Hvor vi er gået fra mange små til få store selskaber. På 20 år er energisektoren gået tilbage med godt 280 selskaber, en udvikling vi også har set i foreningen med dalende medlemstal. Samtidig er tendensen i de store selskaber ”at man kan selv” og derfor er den store opbakning ikke tilstede længere.

Derfor mener bestyrelsen stadig, at den beslutning der blev truffet på sidste generalforsamling, og som effektueres i dag, er den rigtige. Vi har de seneste år indført Datahub, Engrosmodel og ny tarifmodel. Lige nu arbejdes der med networkkode – det er implementering af retningslinjer, der sikrer at netselskaberne kommer til at ligne hinanden endnu mere. Også ud i hele Europa.

Selv i Danmark bliver vi mere internationale. Og i dette Internationale game, kan vores lille elteknikkerforening ikke rigtig begå sig. Og hvis jeg vender blikket hjem i min egen lille andegård, og kikker på de kampe min chef har med energistyrelsen og slige tilsyns instanser, så kan jeg godt forstå, han en gang imellem trækker det kort hvor der står ” Jeg er jo kun elektriker”

Vi er i dag 29 fremmødte til den sidste generalforsamling. Foreningen tegner 160 medlemmer. Det er ikke mange fremmødte, men dog flere end jeg havde håbet, der vil ofre en dag på et sidste farvel til Kabel og Liniemester foreningen.

Vores hjemmeside WWW.kogl.dk vil være aktiv resten af året. Der vil I kunne finde billeder fra Islandsturen og er der artikler i de blade som man har adgang til på hjemmesiden, som man ved man skal bruge senere, så er det med at få det downloadet, for den 31. december 2017 lukker hjemmesiden.

For 2 år siden den 2. juni havde vi ekstraordinær generalforsamling pga. af der ikke var blevet valgt en formand. Den samme dag havde jeg sølvbryllup. Derfor havde jeg ikke mulighed for at deltage, men havde meddelt næstformanden, at hvis ikke der var andre der ville være formand så kunne jeg godt stille op som absolutte sidste mulighed. Og så blev jeg formand. Vi kom ikke længere end til det andet bestyrelsesmøde hvor 3 af mine bestyrelsesmedlemmer meldte ud at de ikke havde tiden til at medvirke i foreningens bestyrelsesarbejde.

Dette sammen med at bestyrelsens økonomikurve var voldsomt belastet af Newton. Kunne jeg godt se hvilken vej det gik.

Men da der først var en der turde sige ”Skal vi lukke foreningen” faldt skuldrede ned og det lykkedes at få den siddende bestyrelse til at blive til det sidste. Og som en af vores medlemmer skrev

”Jeg deltager ikke den dag, men vil gerne takke dig og bestyrelsen for en fantastisk god tur til Island. Men ikke mindst for, at lukke foreningen ned på værdig vis. Enten skjulte I det godt, eller også mistede I ikke ‘gnisten’, TAK FOR DET

Dette vil jeg gerne bringe videre til mine bestyrelseskollegaer. I tabte ikke gnisten, I har arbejdet til det sidste. Tak for det.

Slutteligt vil jeg minde om gæstebogen. Håber alle, denne sidste gang, har eller vil skrive i gæstebogen. Nå vi tager her fra i dag bliver den her sammen med de andre ting fra foreningen.

Afslutning af generalforsamlingen 2017

Nu husker I alle at museet er åben for jer alle. Benyt jer af det for det er et meget spændende museum.

En tak til Søren Oest-Jacobsen, fordi du påtog dig jobbet, med at lede den sidste generalforsamling.

Og skal vi så ikke slutte med et Kabel og Liniemester hurra. 2 almindelige og 3 korte.